De Nederlandse economie groei dit jaar nog altijd zeer fors. Maar dat vertaalt zich nog niet in zeer brede loonstijgingen. Zeker als je rekening houdt met het effect van de inflatie.

De beste optie voor een flinke salarissprong is wisselen van baan en dan een fors hoger loon eisen. Maar dan moet je natuurlijk wel in een sector werken waar krapte is en individueel beschikken over sterke kwaliteiten.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van een maandag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau Korn Ferry, dat salarisgegevens van 500 werkgevers in Nederland heeft uitgeplozen.

Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de zogenoemde reële loongroei: dus de stijgingen van de salarissen gecorrigeerd voor de inflatie. Hogere prijzen van goederen en diensten tasten de koopkracht van je loon immers aan.

(klik voor uitvergroting)

Te zien is dat de reële loongroei dit jaar met 1,1 procent nauwelijks hoger is dan de 1 procent reële groei van 2017.

In 2019 wordt het nog een graadje erger. Omdat de inflatie naar verwachting toeneemt tot 2,3 procent volgend jaar, blijft de toename van de reële lonen beperkt tot 0,7 procent, verwacht Korn Ferry.

Ofwel: braaf wachten op een generieke loonsverhoging voor werknemers levert niet zo veel op.

Wel ziet Korn Ferry dat er in specifieke sectoren waar krapte is mogelijkheden zijn voor nieuwkomers om hogere salarissen te krijgen. "Gezien de voorspelde reële salarisstijging van 0,7 procent in 2019 kan jobhoppen immers een stuk aantrekkelijker worden."

Als voorbeelden van sectoren waar veel vraag is naar werknemers noemt Korn Ferry ICT (programmeurs, software-architecten en ingenieurs) en technische beroepen (elektrotechnische ingenieurs).

Afgelopen juni publiceerde arbeidsorganisatie UWV ook een overzicht van sectoren waar krapte is. Daar kwam het volgende lijstje uit:

  • Technische beroepen: bouw, installatie, industrie en autotechniek
  • ICT-beroepen
  • Zorg- en medische beroepen
  • Financieel specialisten
  • Economische en commerciële beroepen: klantcontactmedewerkers en recruiters
  • Pedagogische beroepen
  • Transport en logistieke beroepen
  • Agrarische en ‘groene’ beroepen
  • Dienstverlenende beroepen: horeca en gespecialiseerde schoonmaak

LEES OOK: Wat als het niet botert met je baas? Hoe goed je ook bent in je werk, soms klikt het gewoon niet – dit is wat je dan moet doen